Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bootstrap.php(430) : eval()'d code on line 150
O-spot.nl Windsurf Forum - 5 days@Hoofdplaat
 • 5 days@Hoofdplaat

  5 Dagen op rij@hoofdplaat

  Dag 1: dinsdag 15 juni 2010

  Vandaag naar hoofdplaat, die prachtige spot in de Westerschelde. Laagwater om 10.58h. Afgesproken met Koen, Joeri, Geert, en Peter. De wind zou uit NNO komen met een kleine 20knp. We kregen 16knp en pieken van 22knp. De Sonck zou wat groot zijn voor deze omstandigheden. Koen stelde voor om mij zijn Falcon 104 te lenen. In combinatie met de 6.8 en SO9 39 zat ik perfect om aan de grote bank te speren. Wat later kwam er nog volk en beleefden we een prachtige surfdag.
  Met een topje van 60,23km/h was ik best tevreden.
  Vanavond een nachtshiftje op de ziekenwagen en morgen weer naar H-plaat.


  Dag 2: woensdag 16 juni 2010

  Koen en ik kwamen uit de nacht, maar we moesten ons niet opjagen, het laagwater was vandaag om 11.45h. Er word iets minder wind voorspeld dan gisteren maar met ietsje meer N. We zijn niet naar de grote zandbank geweest, het was super aan de kleine en zijn daar gebleven. Er was minder wind dan gisteren, maar omdat ik met de Falcon 91 en de XS 6.3 2010 heb gevaren was het gemiddelde (5x10s) beter: 57,1 en de 2s bijna gelijk. Eerst met de SL7 35 gevaren, daarna met de Caspar 31. Het snelst was de SL7.
  Na de sessie een goed biertje in de "vriendschap in Hoofdplaat"

  Dag 3: Donderdag 17 juni 2010

  Vandaag laagwater om 12.36
  Wat een mooie dag. Het begon rond de middag met een lichte 4Bf. De grote combo Sonck HC74 + RS7 45 en 8.1genomen. Aan de bank gecruised, 25 tal zeehonden gespot, er eigenlijk tussenin gestaan, samen met Koen, toen waren we nog alleen, mooi moment. Toen de wind begon aan te trekken heb ik serieus op de tanden moeten bijten, ik zat te groot met de 8,1. (nu snap ik het, de metingen geven pieken van 22knp vanaf 15h) Het was heerlijk met ons drietjes knallen langs de bank. Maar tegen het Falcon geweld was mijn HC niet opgewassen. De Sonck is op, een grondige herstelling dringt zich op, maar ik denk dat het sop de kool niet waard zal zijn. Ik heb even wat rakjes gedaan met de 124 van Joeri en voelde direct dat dit board mij ook wel zou kunnen liggen........en er ligt er eentje bij Roha...
  Ben een uur vroeger moeten stoppen door materiaalpech. Bij het inzetten van een gijp brak mijn giek aan het kopstuk. gelukkig was de kant om terug te varen nog intact. Na een noodherstelling in het water toch teruggesukkeld, al varend/drijvend. De wind was aanlandig en de stroming werkte mee.  Dag 4: Vrijdag 18 juni 2010

  Vandaag heb ik na een reeks telefoontjes beslist om toch de Falcon 124 te gaan kopen bij Roha. Eerst dus naar Kamperland gereden om de Falcon, daarna terug naar Hoofdplaat want ik had er afgesproken om er samen met Tim te gaan cruisen.
  Cruisen was het wel, met een matig windje, eerst wat NNW daarna een beetje meer gedraaid naar N. Ondanks de eerder magere wind, sprong de falcon toch redelijk vroeg aan, mits wat hulp van de benen. Onmiddelijk komt het board los en wil zelfs halve wind of scherp versnellen. Voor een allereerste sessie met het board is 54,85 km/h toch niet zo slecht.
  Het was een wat mieserig weertje met lage bewolking en redelijk fris. Gelukkig is de watertemperatuur nu goed.
  We konden lange rakken trekken, na 3 uurtjes easycruising hadden we allebei 51 km gevaren!

  Dag 5: zaterdag 19 juni 2010

  Wat een dag! Er werd NNW voorspeld 18 knp. We hebben al geleerd dat de wind op Hoofdplaat makkelijk enkele knopen harder door kan komen dan voorspeld. Koen, MP-ke en ik spraken af rond de middag. Laagwater om 14.26h.
  De XS 6.3 opgetuigd en zowel de Falcon 91 als de Falcon 80 op het strand klaargelegd. Begonnen met de 91 en SL7 35. Eerst eens, net als Koen en MP-ke, naar de grote zandbank gevaren, maar dit was geen goed plan. Op weg ernaartoe stonden er serieuze golven en weinig wind. Aan de bank was de wind ook maar matig, wel vlak natuurlijk, maar je moest toch telkens weer de hoge chop in om aan de bank terug te komen. Bovendien stond de wind hier veel te ruim. Terug naar de kleine bank:de wind was hier veel beter dan er vanop de kant had uitgezien en met de 91 tikte ik direct de 60km/h aan en een run van 59+. Ha, het wordt zo'n dagje!
  Het viel wel op dat het bankje, wat normaal toch meer dan 1500m lang is, veel korter bleef en niet hoog uit het water kwam. Laagwater was -160 voorspeld en later zag ik op de waarnemingen dat het niet lager dan -100 was gekomen, te danken aan de NW-er die het water de Schelde opstuwt!

  Het scherp varen ging goed dankzij de grote vin. Nog een runnetje, wat dezelfde resultaten opleverde, hmm wat gaan we doen? Ondertussen trok de wind aan en begon ik eraan te denken om de 80 te gaan halen. Het begon harder te waaien en zag ernaar uit dat het over een half uurtje zou gaan poeieren. Koen sprak van de Falcon speed en ik dacht aan de AB+50.
  Toen heb ik het voor mezelf verkloot.
  In plaats van rustig de 80 op te pikken die klaarlag, ben ik teruggevaren naar het strand, naar de auto gelopen, AB+50 klaargemaakt en daarmee het water op. In dat half uurtje was de wind echter niet toegenomen, maar afgezwakt naar, ik schat, weer een goeie 20 knp. Dit is echt te weinig om mij met de AB+ uit het water te krijgen, gevolg: terug naar het strand (met een passage via het staketsel, gaat prima bij laag water met grond onder de voet).

  Nu weer richting kleine bank met de 80. De wind ząg er goed uit, maar ik had heel veel moeite om hoogte te lopen, had er zelf regelmatig een Duitse gijp voor nodig om niet teveel hoogte te verliezen. ondertussen was het al opkomend tij, het bankje begon snel te verdwijnen.
  Toen ik recht naar de bank vaarde moest ik zo hard mijn best doen om hoogte te lopen, dat ik besloot geen run te doen, maar een gijpje te draaien en nog een kruisrakje te maken.
  MP-ke vaarde toen iets hoger dan mij, ik dacht dat ze nog stilstond aan de kant van het strand, daar stond ze toen ik vertrok en ik had niet in de gaten dat ze dicht bij mij was. Koen was aan het andere eind van de bank. Toen ik gijpte hoorde ik plots aan lijzijde iemand komen, MP-ke dacht dat ik een run ging inzetten en wou me ruimte geven, maar dacht niet dat ik daar ging gijpen.
  Gelukkig reageerden we beiden instinctief, snelheid eruitgooien en klein makend achterwaarts het water in. Ons materiaal heeft elkaar in een schampschot geraakt, maar alles bleef heel!
  We hebben 30s lang gepreveld dat we geluk gehad hadden, sorry, sorry, sorry aan elkaars adres, en de kous was af. Verder doen!

  Nu had ik nog geen enkele run met de 80 en de tijd begon te dringen:
  Twee mooie runnen na elkaar kunnen doen, met weliswaar iets te weinig wind, maar met 62,32km/h top en een run van 60+ kan ik leven. Na deze runnetjes was het vat af, van het bankje bleef nu al niet veel meer over en het was verstandiger om weer binnen te varen.

  Dus ook een NNW werkt hier, beter aan de kleine bank, dan aan de grote, en als ik volgende keer niet teveel tijd verlies met domme dingen, zal ik hier nog mooie sessies beleven.

  http://www.gps-speedsurfing.com/?mnu...62718&uid=1606


  Deze 5 daagse is mijn beste surfvakantie ooit geweest. 5 Dagen op rij kunnen surfen in mooie omstandigheden, met vele bekenden, is mij nog nooit overkomen. Zonder honderden of duizenden km te moeten rijden, laat staan vliegen.
  Geen dure huurformules, geen hotelkamers boeken, of alle ander nadelen die erbij komen kijken. Met een beetje goede wil kan ik zelfs zeggen: "en in eigen land" want de Schelde beschouwen we toch ook wel als "van ons".
  This article was originally published in blog: 5 days@Hoofdplaat started by Pat@G
  Comments 1 Comment
  1. Ojoj's schermafbeelding
   Ojoj -
   Weer je verhaal maar eens gelezen Pat, blijft een mooi verhaal
 • Random Album Picture

  216
  216 by Ojoj
  More...